Gratis frakt på alle ordre over 1000kr

En dag full av te og refleksjoner. Leire vs Porselen

I dag har jeg drukket mye te. Det er jo for så vidt ikke så uvanlig. Men i dag var det ikke kun for nytelsens skyld. Grunnen til at det ble litervis med te, er fordi jeg plutselig måtte ta meg ett skritt tilbake og reflektere over hvorfor jeg gjør de valgene jeg gjør når det kommer til å brygge te.
Dette var en god unnskyldning til å gjøre ett eksperiment basert på mine basiskunnskaper.
Jeg gleder meg til å ta dere med på reisen, hvor vi utforsker hva slags forskjeller materiale på bryggerutstyret har å si på smaksopplevelsen.

Det skal ikke så mye til for å kunne brygge seg en kopp te. Samtidig så er det utrolig mange variabler når det kommer til det ferdige produktet vi alle vil ha- nemlig en god kopp te. Tid, temperatur, samt fasong og materiale av bryggerutstyr- for å nevne noen.
Det er derfor vi nå skal gå inn i dybden på en av disse variablene. Nemlig materiale.
Eksempler på materialer for en brygger er porselen, glass, leire og metal.

I eksperimentet her har jeg valgt to variabler. Uglasert rød leire og glasert porselen.
Teen jeg valgte er en aromatisk, lett og sødmefull Sheng Puerh fra gården Wang Bing. En perfekt te til ett slikt forsøk, som lett vil vise forskjeller i smaksprofilen.

Her er oppskriften på hvordan jeg utførte testen.
5g te/100ml /10 sek/ 95-98C

Dette vet vi om materialene på forhånd:
Glasert porselen er ett veldig nøytralt materiale. Middels varmebærende og gir ett klart aromabildet til teen.
Uglasert rød leire er mer komplementerende. Pga dets egenskap til å holde varme lengre samt inneholder en del mineraler, vil den ofte tilføye noe til smaksbildet og munnfølelsen.


Første brygg:
Det jeg la merke til med en gang var fargen på brygget. Røde leira fikk ett hint mørkere tone.
Smaksmessig ga porselen ett tydelig og skarpe aromaer at drue og sitrus.
Det samme gjorde rød leire, men virket ‘forsterket’. Både i munnfølelse og aroma. Litt dypere rett og slett.Andre og tredje brygg:
Fargen på teen virker nå mer identisk etter å ha åpnet seg. Porselen har fortsatt delikat sødme, sitrus, gress og honning. Litt tanniner.
Rød leire går dypere igjen. Munnfølelsen virker lengre, mindre høye aromaer av sitrus som sitron, men heller appelsinskall, honning og mineralsk.

I de neste bryggene vil parallellene til første til tredje brygg fortsette, men begge åpner seg med mer tanniner. I rød leire vil disse føles mykere enn i porselen, og disse bryggene er det tydelig hvilken retning de to materiale går i.
Leira går mot appelsin og honning mens porselen har mer fersken, sitron og gress.
Er det ene mer riktig enn det andre?
Nei det synes jeg objektivt ikke. Det vi kan lære av dette lille eksperimentet er at ikke blir en konkret vinner når det kommer til kvaliteten på smaksbildet. Begge har sin personlighet som kan bruker i hver sin setting.

Her er notatene jeg tok underveis:
Det jeg gjerne vil avslutte med er at ett slikt type eksperiment er viktig både for nybegynnere og profesjonelle innen bransjen. Det kan virke som en døråpner eller lærdommen at ikke nødvendigvis lærer lineært? Kanskje desto viktigere for meg å dele mine tanker og erfaringer med dere når jeg gjør disse eksperimentene.
Jeg er i alle fall veldig tilfreds med utfallet, og gleder meg til å høre hva dere tenker om dette lille og usofistikerte forsøket.

Og om du har noen tanker om andre forsøk og eksperimenter du kunne tenke deg jeg kan gjøre og dokumentere, hører jeg gjerne fra deg! :) 

Alex

 

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres