Gratis frakt på alle ordre over 1000kr

Hva er egentlig Gaiwan og Shiboridashi?

Te og keramikk har alltid hatt et spesielt forhold til hverandre.
Leire i forskjellige slag og finishing har en stor innvirkning på hvordan tebladene og vannet reagerer med hverandre. Dette kan være ett veldig frustrerende tema å gå i dybden på, og kan ta bort alt fokuset på det vi er her for- en god kopp te. Men fortvil ikke! I dette innlegget vil jeg gå igjennom ett par typer bryggere som kan være noe for deg enten du er ny eller ganske så erfaren.

 

Picture of Gaiwan

Gaiwan

Røft oversatt til kopp og lokk, av åpenbare grunner. Dette er en av de mest brukte bryggerne i mange deler av Kina, og har i nyere tid også blitt veldig populært i det vestlige temiljøet. Sett på som en standard-brygger for profesjonelle samt nybegynnere.
Ofte kommer den med en skål som har som funksjon av mindre risiko for å brenne seg på glovarm keramikk under bryggingen. En gaiwan kan se veldig enkel ut, med sine rene former og funksjon. Ofte laget i tynt porselen. Det vil vise seg, om man aldri har prøvd å brygge med en, at den tvert imot er ganske så vanskelig å håndtere uten søl og brente fingre!
Det skal derfor mye øvelse til for å kunne mestre en gaiwan. Selv etter mange år med daglig bruk, kan den absolutt brenne meg også, om man ikke har konstant fokus. Til tross for at det kan trengs en del øvelse, så synes jeg dette er en av de mer tilfredsstillende bryggerne å bli god på, med tanke på stor kontroll på hurtig ekstraksjon og flyt. Så om du vil utfordre dine ferdigheter så gjerne begi deg ut på en gaiwan!

 

Gaiwan

 

Shiboridashi

Det er her Shiboridashi (ofte forkortet til Shibo) kommer inn i bildet. Dette er en japansk nær slektning av gaiwan som har mange likhetstrekk, men hvor hovedforskjellen er at Shibo er alltid formet med en leppe eller tut med riller som fungere som ett filter. Ett bra eksemplar på Shibo vil ha en balansert passform mellom lokk, kropp og filter. Dette er veldig viktig, da funksjonen er å få en hurtig ekstrasjon. For de fleste som er nye med å brygge te på denne måten er den en veldig god start.
Selv bruker jeg den også nærmest daglig, da den passer til veldig mange typer te - ikke bare Gyokuro og sencha som man fort kan forbinde denne bryggeren med.

Når det kommer til leire og glasering, så vil de aller fleste velge glasert interiør på tebryggeren.
Dette er fordi den vil da være nøytral. Det vil si at den ikke kommer til å trekke til seg teoljer som gir egne karakterer til materialet. En glasert Shibo vil da kunne brukes til mange forskjellige typer te.

Her er noen eksempler på forskjellige fasonger og materiale:

 

Shiboridashi

 

Shiboridashi

 

Shiboridashi

 

Shiboridashi

 

Shiboridashi

 

Shiboridashi

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres